Impression Lifestyle

Impression Lifestyle

woensdag 13 februari 2013

Kalkverf, krijtverf, je ziet door de bomen het bos niet meer



Wat een titel eigenlijk he.  Terwijl ik mijn laptop pakte om een stukje te schrijven over kalkverf en krijtverf zat ik te bedenken hoe ik zou beginnen. Ik dacht gelijk aan de drogist waar ik heen ga om shampoo te kopen. Ik heb zelf gekleurd, slap, futloos dun haar, wat door al dat verven, föhnen en de stijltang er doorheen, ook nog wel droog en beschadigd zal zijn.
Dus ja dan sta ik voor dat schap met al die shampoos en dan denk ik, welke moet ik nou in vredesnaam hebben? Die voor geverfd haar of juist die voor dun haar?  Af en toe zie je door de bomen het bos niet meer. Vroeger was het makkelijker, had je 1 soort shampoo voor iedereen. ( maar ja, toen waren er natuurlijk ook nog geen honderden kleuren verf, tig soorten verstevigers en wat al niet meer. Ik moet eerlijk zeggen dat ik blij ben dat ik in deze tijd leef, want met al die hulpmiddelen voor je haar, lijkt het bij mij nog wat :)

Hetzelfde is eigenlijk met verf.  Tegenwoordig zijn er zoveel soorten verf dat je ook door de bomen het bos niet meer ziet. En er komen steeds weer nieuwe soorten bij.



De reden dat ik deze blogpost schrijf is,  dat ik de laatste dagen heel veel blogsters zie die twijfelen over kalkverf. Als ik dan lees bij de reacties zie ik dat de kalkverf en krijtverf door elkaar gehaald worden en dat vind ik jammer. Zo las ik dat iemand kalkverf van Painting the Past heeft gekocht. Painting the Past heeft geen kalkverf, die heeft alleen krijtverf. Krijtverf en Kalkverf zijn echt 2 heel verschillende producten.

Ik zal in het kort proberen uit te leggen wat het verschil is.

Krijtverf is een afwasbare muurverf met natuurlijke pigmenten. Het is zeer mat, fluweelachtig en egaal van kleur. Krijtverf kan aangebracht worden zonder een primer

Kalkverf is een natuurverf, samengesteld uit gebluste kalk en natuurlijke pigmenten. De ondergrond waar de kalkverf overheen komt, moet mineraal zijn, of voorzien zijn van een voorstrijkmiddel van hetzelfde merk als de kalkverf. ( heel belangrijk!!!, anders krijg je geheid gelijk vlekken. Zelfs oude vlekken van misschien wel een paar jaar geleden komen dan weer tevoorschijn.  Kalkverf geeft een streperig effect. Kalkverf geeft niet af.

Zelf werk ik graag met de verven van Carte Colori en Pure & Original.  Bij Carte Colori is de kleur op de kleurenkaart voor zowel de krijtverf als de kalkverf hetzelfde.
Maar bij de Pure & Original is dat niet zo. Bij de dealers zijn 2 bakken te zien met de kleuren voor de krijtverf en de kalkverf. Als je bijvoorbeeld de Evening Shadow neemt, dan zie je daar dat de kalkverf een totaal andere, lichtere kleur is dan de krijtverf. Op de kleurenkaart van Pure & Original staat de kleur van de krijtverf. de kalkverf is echt een stuk lichter van kleur.

Tot slot nog even het volgende. Mocht je twijfelen of kalkverf iets voor je is, je vindt het misschien eng, te streperig of wat dan ook, dan zou ik eerst de krijtverf van dat merk proberen. Dat geeft niet het streperige effect, is afneembaar en geeft toch die mooie kleuren van deze merken waar je waarschijnlijk voor gevallen bent. Dan kan je later in een volgende fase altijd nog overwegen om kalkverf te kiezen.

Ik hoop dat ik het een beetje duidelijk heb kunnen omschrijven, het is absoluut niet als schooljuffrouw achtig bedoeld, maar ik vind het zo zonde als iemand aan de slag gaat en het verkeerde product heeft gekozen wat bij haar past.

Zelf ben ik ook aan de slag gegaan met weer iets anders, krijtlak ( dat is weer matte krijtverf voor op meubels). Het werkt super en geeft een hele mooie matte uitstraling. En het is zo droog, echt iets voor mij.
Even een kast op marktplaats gekocht, zo op het oog een vrij degelijke kast.

Een likje krijtlak er over (nou ja, 2 likjes dan) en dan heb je het resultaat wat wij voor ogen hadden. Een kast in een midden tot donkergrijze kleur. Op de foto lijkt het blauwachtig, maar dat is hij in het echt niet.

Iedereen een fijne week, liefs Martine


54 opmerkingen:

  1. Mooie kast geworden !

    Mooie kleur ook.

    Fijne dag,

    Miranda

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nou ik ben blij hoor met je duidelijke uitleg.. En nog beter.. ik snap het! ;-)
    Handig voor als we in ons huis gaan klussen binnenkort. En wat een likje verf al niet kan doen he. Je kast is prachtig geworden!

    Groetjes,
    Alberta

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Martine,
    Alleen maar leuk informatie over de kalk en krijtverf hoor :-)
    Zo zie je maar dat het twee verschillende produkten zijn.....
    WAUW wat is je kast mooi geworden....ik schrijf het zo eerst even op ( Krijtlak ) ik heb ook nog wel wat meubels die ik een kleurtje wil geven maar vind gewone verf niet echt fijn werken ivm dat het soms zolang duurt eer het droog is.....dus thnxx voor de tip ;-)
    Lieve groet,
    Hanny

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Nou snap ik het ook .
    De 1 zei dit de andere dat.
    Nu is het duidelijk.
    Ik daar aan tegen gebruik altijd extra matte muurverf van Wijzonol.

    gr. Anita

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Breng je die dan op met een blokkwast of roller?

      Verwijderen
  5. Goeie tips van jou !
    Ik ga m overnemen ,wie weet .....

    Prachtig je kast ,wat een verschil he

    BeantwoordenVerwijderen
  6. fantastische uitleg!!!!

    ik krijg ook heel veel mail met vragen over kleuren en verf... ik zeg er ook altijd bij dat op de foto een kleur meestal anders overkomt dan in het echt en niet ieder huis cq lichtinval is hetzelfde dus de grijs die bij ons (LOFT van PtP) mega mooi is, kan bij iemand anders te donker zijn of juist te licht of té grijs of juist niet... iedereen moet gewoon zijn eigen dingetje uitvinden en uitproberen en niet alles klakkeloos over willen nemen van een plaatje uit een tijdschrift of een foto van een blog... want laten we eerlijk zijn; dat wat met liefde wordt gedaan/gemaakt is nog altijd het allermooist!

    je kast is prachtig geworden, ken je ook al de wax van painting the past?? is ook een fantastisch middeltje, ik ga er binnenkort een kastje mee doen...

    fijne avond! lieve groet, Debby

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Moet binnenkort weer een kast verven.Nog geen idee wat t gaat worden....:-).Hoop in ieder geval je kast in t echt s te zien.Op de foto istie super.
    Liefs Ria

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat leuk zo'n duidelijke uitleg over kalk- en krijtverf.
    Ik heb deze muurverven nog nooit gebruikt. Ik gebruik altijd de gewone extra matte muurverf.
    Krijtlak om meubels mee te behandelen ken ik wel en heb dit al veel gebruikt en dat bevalt prima, alleen een tafelblad moet dan met een matte vernis behandeld worden.
    Je kast is heel erg mooi geworden Martine.
    Lieve groet, Mea

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Dankje, dankje voor deze uitleg. Inderdaad, door de bomen zie je het bos niet meer. Ook qua uitleg. Nota bene bij een dealer van Carte Colori in Rotterdam-Hillergersberg, echt een mooie dure zaak, waar ze prachtige toonzalen hebben met muren in kalkverf, vertelden ze me dat ik nìet hoef voor te strijken (ik heb gipsblokken muren waar 25 jaar lang behang overheen heeft gezeten) Ook vertelde men dat ik lukraak moet kwasten, géén rechte strepen. Maar op blogs lees ik weer dat je van boven naar beneden moet kwasten. Dan weet je het toch niet meer? Help...
    Groeten,
    Barry

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Fijn dat je aandacht besteed aan de krijtverf. Zelf heb ik Carte Colori de kalkverf. Ik ben ook begonnen met Painting the Past Maar die heeft niet zoveel mooie kleuren. Mij bevalt die prima. Maar wat leuk is die kast geworden zeg. Van krijtlak had ik nog niet gehoord. Echt een goeie tip. Dat hou ik zeker in gedachten. Ik wil nog steeds een mooie kast in de kamer hebben. Ik heb allemaal donkere meubels en een kast wil ik wat afwijkends hebben. Grijs vind ik dan wel mooi dat zijn mijn gordijnen ook. Ik ben al aan het struinen op MP. Enne Martine jij had het over mijn lamp die wilde je wel hebben als ik geen plaatsje meer wist. Maar als ik jouw blog bekijk heb jij ook een hele mooie lamp De lampen hadden wel zusjes kunnen zijn ha ha.
    Lieve groet Anneke

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Leuke post Martine, en voor vele heel fijn om te weten.
    Ik heb ook weleens gezien dat vele over klakverf spreken en ze krijtverf bedoelen.
    Ik heb heel lang krijtverf gehad, omdat Jan niet aan de klakverf wilde. Maar gelukkig ziet hij nu hoe mooi het is. Al mag het van mij nog iets bonter gedaan worden.
    En ik heb alleen nog maar met Carte Colori gewerkt, dus qua merk weet ik het niet.
    Maar waar staat die kast nu eigenlijk???

    Liefs Lia

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Leuk blogbericht, je hebt helemaal gelijk, iedereen haalt het door elkaar. Als je het zelf vaak gebruikt, weet je het verschil, maar anders is het best lastig. De kast is prachtig geworden en soms lijkt donkergrijs blauwachtig. Ik heb dat met de deuren beneden. Die zijn donkergrijs, maar sommige dagen lijken ze blauwachtig. Heb trouwens nog geen antwoord gehad van de dealer over de betonverf. Zodra ik wat hoor, hoor jij het ook. Groetjes Alie

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Duidelijke uitleg.....moet je muur ook geheel egaal zijn bij kalkverf? Of mag ie wel een lichte structuur hebben?
    Enne.....je kast is echt geweldig geworden....wat een laagje verf al niet doet.
    Fijne avond

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Nou en hier sluit ik me weer volledig op aan ;-)
    We zijn lekker bezig, mooi is de krijtlak van Carte Colori he, echt een topproduct voor op de meubels!!

    Liefs Monica

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Dank je wel ,
    juf..haha!
    Je uitleg is super duidelijk, ook al heb ik nog nooit met deze kalk of krijtverf gewerkt, ik snap het helemaal...
    Die krijtlak, lijkt me wel wat!
    Ik vind je kast een plaatje!
    Mooi!
    Lieve groetjes,
    Hannie

    BeantwoordenVerwijderen
  16. He Martine dit is duidelijke taal...hier hebben we iets aan....ik had dat probleem namelijk ook toen ik een grijze verf voor onze woonkamer zocht....wat fijn dat ik nu het verschil weet....bedankt en je kast is geweldig mooi geworden....lieve groet Marjon

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Hoi Martine, bedankt voor je duidelijke uitleg. Ik was inmiddels al bijgepraat door Monica van het Moonhuis. Ik vermoed nl. dat mijn opmerking op de leuke blog het Moonhuis aanleiding is geweest voor je blogpost...
    Bij de dealer van painting the past, waar ik de kleurenstalen heb gehaald noemden ze het inderdaad kalkverf. Na het lezen van Monica haar verhaal, dacht ik , dit is nooit geschikt voor een kinderkamer. Maar inmiddels weet ik beter en ga waarschijnlijk dit weekend haar kamer verven met painting the past. Ik heb nl. een prachtige kleur uitgezocht en zie het warme resultaat al voor me.

    Groetjes Sot & Tof (www.sot-tof.blogspot.com)

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Prima uitleg! Ze worden inderdaad zo vaak door elkaar gehaald. Om het allemaal nog wat moeilijker te maken, ben ik zelf op de (Europese) markt gekomen met een Amerikaanse product, Miss Mustard Seed's Milk Paint, wéér een andere verfsoort. Dit wil niet zeggen dat ik de andere verfsoorten niet meer gebruik. Ik blijf vooral krijtverf ook gebruiken naast de milk paint, nét omdat ze ook weer heel anders zijn en elk hun voordelen hebben. Je kan meer uitleg vinden op http://www.oldredbarn.be en op mijn blog.

    Goedele

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Prachtige kast en hele mooie kleur!
    Fijne avond en geniet van je mooie aanwinst.
    Liefs.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Kijk aan zo'n uitleg heb je wat, jammer dat we hier spachtelputz op de muren hebben maar die krijtlak ga ik onthouden want er staat een servieskast die wel een nieuw vooral mooi kleurtje kan gebruiken.

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Super uitleg Juffie ;-)
    Hier hebben we het nog anders gedaan omdat ik van die streperige muren hield hebben we 12 jaar geleden de muren toen al grijs geverfd en in de muurverf deden we zilverzand . Ook een mat effect en streperig op de koop toe . Nu zijn er zoveel prachtige kleuren .te koop . Maar toen was dat nog niet het geval. Na jaren gaan we er ook eens iets anders opzetten ... Kast is top zo.....

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Toevallig heb ik onlangs uitleg gehad over krijtverf en kalkverf en daar komt je verhaal helemaal mee overeen. Bij Pure & Original zijn de kleuren in krijtverf en kalkverf inderdaad verschillend, dat is wel iets om alert op te zijn. Bedankt voor deze uitleg, als ik het later niet meer weet, kan ik je blog fijn raadplegen.

    Lieve groet, Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Mooie kast Martine, ben ook wel benieuwd waar die staat! ;)
    Je heb toch niks moois er voor weggehaald he hihi!

    Ik haalde het eerst ook door elkaar hoor, maar door de blogs ben ik er meer over te weten gekomen.
    Maar ik vond het ook eng hoor, niet zozeer of ik het wel mooi zou vinden maar meer omdat je zoveel verschillende verhalen leest over het aanbrengen ervan.
    En aangezien de verf niet heel goedkoop ik was ik toch wel bang het te verzieken.

    Wij hebben mooie tinten op de muur van krijtverf, flannel Grey en Silverlake oa. maar dat is toch minder stoer en robuust als de kalkverf.
    Het was even wennen maar ben er nu heel blij mee.
    Alex zei gelijk, oohh wat mooi! ik was al erg verbaasd over zijn reactie want met mannen weet je het niet altijd ;)

    Ik moet wel zeggen op de site staat er wel dat je kalkverf over latex kan zetten mits het kleurverschil niet te groot is. Dus ik denk dat het voorgronden niet heel erg nodig was geweest. Maar och maar liever voor de zekerheid ;)

    Groetjes Wilianne

    BeantwoordenVerwijderen
  24. super dank je wel, voor de uitleg ik was er al een beetje achter hoe het werkte, maar nu helemaal
    je kast is mega! wat is dat voor merk dan? dat lijkt me ook zeker wat.
    groetjes, inge

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Dit is goed om te weten ,want ik wil ook binnenkort een kamertje gaan veranderen en dan lijkt mij krijtverf wel goed om het eens eerst uit te proberen !Nu weet ik hoe ik te werk moet gaan bedankt voor je goeie advies !
    Liefs Ida

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Bedankt voor deze duidelijke uitleg! Je kast is prachtig geworden.

    Fijne dag. Lieve groet, Miranda

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Dit is voor veel mensen handig! Ik heb het zelfs uitgeprint( met jouw blogspot eronder) Want ik moet het ook vaak uitleggen en duidelijker als jij kan ik het niet maken. Vraag me nog wel af of je kalkverf van CC zonder voorstrijk op vliesbehang ( glad) kan doen, denk het wel heb het ooit ook eens over mijn eigen behang gedaan. Maar na dit verhaal vraag ik het even na. Het is voor iemand anders. Je kast is ook superleuk geworden. Het is meteen wat met die verf he?

    Fijne avond!
    Groetjes Petra

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Martine, leuk artikel dat je geschreven hebt. Het wordt inderdaad veel door elkaar gehaald.

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Ik haal het ook altijd door elkaar! Dacht dat ik hier kalkverf op de muren had, maar in heb het helemaal niet voorbehandeld. En ik geloof dat het ook verf van Painting the Past is geweest, maar maakt niet uit, ik vind het erg mooi. Was ook meer voor de kleur gevallen. Even over het keukenblad, ik heb het later nog met wassing antra behandeld, ook van t stilleven. Weet niet of dat wel de bedoeling was.. maar zo past het beter! ;)
    Fijn weekend,
    Groetjes Fleur

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Heel leuk en interessant artikel. Zelf heb ik nog nooit met kalkverf gewerkt maar wel met krijtverf van Amazona en afgewerkt met een kleurwax, wat een heel mooi effect geeft op houten meubels.

    Zou jij ook deuren schilderen met krijtverf of kan ik hiervoor beter gewoon een lakverf op waterbasis kiezen?

    Ik vind je blog heel leuk en ga je alvast volgen.

    Nog een fijne zondag.
    Marieke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb standaard deuren. Met metalen deurposten. kan ik deur en deurpost met krijtverf schilderen?

      Verwijderen
  31. Hoi Martine

    Mijn man zit Mart te lezen.
    En vind jou vloer zo mooi.
    Kan je zeggen wat voor vloer het is.
    En waar die vandaan komt.

    anita-fredroth@hotmail.com

    gr. Anita

    BeantwoordenVerwijderen
  32. Hoi Martine,
    Ik kom via via op je blog terecht. Je hebt een prachtig huis. Warm en sfeervol. Zo te zien gebruik je in je huis ook veel kalkverf. Zelf hebben we pas de kamer met kalkverf van Pure & Original behandeld. Ik vind het prachtig.
    Ik ga je volgen hoor.
    Groetjes van Aleta

    BeantwoordenVerwijderen
  33. 'k Zag je huis voorbijkomen in de nieuwe WLS, die vanmorgen op de mat lag bij de advertentie van Mart, gaaf hoor!! Groetjes Alie

    BeantwoordenVerwijderen
  34. Super bedankt voor de uitleg!! Wij gaan 'ooit' starten met een grote verbouwing binnen, ik heb dit stuk opgeslagen bij alle tips!

    BeantwoordenVerwijderen
  35. Bedankt voor je goede uitleg, dit bewaar ik. Je kast is echt een plaatje geworden.
    Fijn weekend groetjes Nelly

    BeantwoordenVerwijderen
  36. Hallo,

    Ik volg je site al een tijdje, vanwege je reportage in Mart.
    Je stijl vind ik helemaal top.
    Ik wil even vermelden dat er een nieuwe webshop in de lucht is te weten www.soberenstoerwonen.nl, deze shop is van Arianne en zij heeft net zo´n geweldige smaak als jij! Misschien kun je dit vermelden in je blogpost?
    Groet Margriet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Margriet, dank je voor je mailtje. Ik was het al van plan, want ik vind Ariannes webshop geweldig.

      Verwijderen
  37. korting webshop zijn beste bron om geld te besparen tijdens het winkelen.

    BeantwoordenVerwijderen
  38. Dankjewel voor deze fantastische uitleg. Ik had me al vaak afgevraagd wat precies het verschil was. Hier bij ons vind je die verven helemaal niet dus dat wordt bestellen via internet, nog belangrijker om meteen het juiste product te bestellen dan, het wordt dus krijtverf. Vorig jaar verfde ik de keuken en daarvoor gebruikte ik de 'gewone' verf verkrijgbaar hier maar voor twee kastjes die ik ook wil verven ga ik de krijtverf eens uitproberen, vind het supermatte effect daarvan zo mooi. Nu las ik onlangs ook nog over milkpaint, dacht al, o neen, nu maken ze het nog ingewikkelder ;)
    Nogmaals dankjewel en ook proficiat met je mooie blog! Blij je op mijn 'zoektocht' ontdekt te hebben.
    Marian

    BeantwoordenVerwijderen
  39. Hoi Martine. Bij toeval stuit ik op deze oudere post van je. Ik ben zo'n twijfelaar. Ik ben helemaal weg van de interieurs waar kalkverf gebruikt is. Maar of dat ook mooi staat in mijn (rijtjes) huis en met onze lichtinval .....
    Dus twijfel alom. Neem ik het risico van kalkverf ( en dan nog maar hopen dat je t er goed opsmeert want dat is ook een kunst op zich) of ga ik voor veilig en kies ik krijtverf.
    Ik twijfel nog even door maar ik neem jouw advies zeker mee in mijn overweging.
    Je zult het resultaat nog wel op mijn blog voorbij zien komen. Maar eerst zijn er nog wat andere grote klussen aan de beurt.
    Lieve groet,
    Sanny

    BeantwoordenVerwijderen
  40. welke krijtlak heb je gebruikt voor de kast? en welke kleur?

    BeantwoordenVerwijderen
  41. welke krijtlak heb je gebruikt voor de kast? en welke kleur?

    BeantwoordenVerwijderen
  42. Zou je me kunnen mailen Hoeij op mijn emailadres? Ik probeerde je te mailen, maar ik heb je mailadres niet :)

    BeantwoordenVerwijderen
  43. Hallo,

    Ik heb een krantenbak geverfd met de krijtverf van Painting The Past.
    En daarover de wax van Painting The Past.. Alleen nu vind ik dat hij er niet zo mooi is uitgekomen..
    Kan ik er nu met een andere verf weer over heen schilderen??

    BeantwoordenVerwijderen
  44. Geen idee. Ik ben bang van niet. Ik denk dat je het heel goed moet ontvetten.

    BeantwoordenVerwijderen
  45. Hoi,

    Tis al een oude post maar zou je me kunnen vertellen wat het verschil is in de 2merken carte colori en pure & original in de kalkverf. Heb van beide kleuren stalen maar dit is zo moeilijk te vergelijken op een klein stukje en zie nu dat die van pure &original niet klopt met de kalkverf kleuren. Had flannel grey uitgekozen maar die ziet er dus niet zo uit. Zijn alleen de kleuren het verschil? Of is er meer?

    Groetjes,

    Saskia

    BeantwoordenVerwijderen
  46. hoi ook al een laat bericht maar toch een vraag heb ook hier krijtlak verf van carte colori ik heb ook een oude kast gekocht en wou die gelijk gaan schilderen zonder eerst te primeren, gewoon goed ontvetten met st marc en schilderen maar, groetjes nicole

    BeantwoordenVerwijderen
  47. Graag wil ik weten of je 2 verschillende merken krijfverf over elkaar heen kan verven

    met vriendelijke groet
    Wouda

    BeantwoordenVerwijderen